Hups

Mi Sombra’s Knows By Instinct STDsd JS-E-OP GS-E RS-E

Synt. / Born 3.10.2016                                                                                              

Narttu/Female, Red bi, Pitkä häntä/Long tail

Kasvattaja/Breeder: Mi Sombra, Nina Krammer, Austria

Lonkat/Hips: A/A

Kyynärät/Elbows: 0/0

Selkä/Back: LTV0, VA0, SP0

Silmät/Eyes: OK (12/19)

Geneettisesti vapaa/free from: HSF4, MDR1, CMR1, DM

Korkeus/Height: 45-46cm

Paino/Weight: 16kg

Hups herding (YouTube)

Hän on elämäni paras Hups!

21.10.2016 klo 8.00 oli Huutilla ultra. Huuti oli jälleen tyhjä. Samana iltana 12 tuntia myöhemmin olin varannut itselleni pennun Itävallasta; täydellinen Hups! Pentue oli syntynyt paria viikkoa aikaisemmin. Narttuja oli vain kaksi, mutta kohtalo taisi puuttua peliin ja toinen oli vapaana.

Hupsin linjat olivat minulle ihan uusia. Osasta linjoista en oikein tiennyt mitä ajatella ja Hupsin kasvattaja Nina tiesi epäilykseni. Niinpä hän tuolloin lokakuun 21. päivä tuumasi minulle, että tässä olisi nyt niitä linjoja, kokeile! Ja minähän yllytyshulluna kokeilin ja päivääkään en ole katunut! Nyt tiedän mihin suuntaan haluan kasvatustyötäni linjata. 😉
Hupsin emä on iloinen pieni pakkaus. Se on huikea paimen! Hyvin ohjaajapehmeä, mutta eläimiä kohtaan riittävän kova. Sille ei tarvitse ärähtää saatii karjua, rauhallinen, hiljainen ”Ei” riittää. Sen taustalla on upeita työkoiria. Hupsin isä taas on hyvin sosiaalinen ja itsevarma uros. Sillä on hienoa voimaa paimennuksessa. Senkin taustat ovat huikeissa paimenissa. Agilityssä Rango on nopea ja kuuliainen.

Millainen Hups itse sitten on… No täydellinen, minulle! Se sujahti laumaamme tuosta noin vaan; kaikki koiramme pitävät siitä. Lapseni rakastavat sitä. Se lenkkeilee lasteni kanssa ja pihalle leikkimään mennessään he haluavat Hupsin mukaansa. Hups on sosiaalinen kaikkien koirien ja ihmisten kanssa. Sen paras ystävä on kissamme Koukku, jonka kanssa painivat hyvässä yhteisymmärryksessä päivittäin. Hups ei kuitenkaan ole ns. rasittavan sosiaalinen, vaan sillä on myös rajansa, eikä kaikkien syliin kiivetä tai yritetä ihon alle. Sosiaalisuudessa on yksi huono puoli; Hups ”vuotaa” tavatessaan ihania tuttuja ihmisiä, eli pissaa allensa.

Hups on luotu paimennukseen. Sillä on luontaisesti kaikki tarvittavat palikat kohdillaan, uskomattoman hyvä silmä eläinten lukemiseen, sillä on vauhtia, mutta myös kyky rauhoittua, se ei koskaan ole paha eläimille, eikä käytä hampaitaan. Sitä on helppo ohjata, eikä se tarvitse vahvoja komentoja, vaan pieni ”ei” tai ele riittää. Se ottaa pienestä ohjauksesta etäisyyttä eläimiin tai hidastaa vauhtiaan. Sille ei saa koskaan huutaa tai saati huitoa paimensauvalla, tästä se menee lukkoon tai meneekin juuri vastaisesti päin painetta. Se käyttää myös aussielle jopa epätyypillisesti silmää paimentaessaan. Hups on suorittanut ASCA:n paimennuksen alokasluokan lampailla ja ankoilla, joista titteli STDsd. Lampailta ja ankoilta Hupsilla on lisäksi yksi avoimen luokan hyväksytty tulos. Lampailta Hupsilla on myös yksi avoimen luokan hyväksytty tulos AHBA Farm trial:ista.

Kaiken Hups oppii tarjoamalla. Mitään ei saa vaan käskeä, vaan sen pitää itse ymmärtää kuinka asia tehdään ja tästä oikeasta toiminnasta riittää usein pelkkä kehu palkaksi. Tämä on vaatinut minulta itseltäni uuden koulutustavan ja –ajattelun opettelua. Agility on aloitettu kokonaan esteiden tarjoamisella. Hups on nopeasti syttynyt agilityyn ja omaksuu uusia juttuja uskomattoman nopeasti. Tämä koira todella ajattelee ITSE! Hups aloitti agilityssa kisaamisen huhtikuun 2018 lopussa ja nousi muutamalla kisalla kakkosiin. Joulukuussa 2018 Hups nousi kolmosiin. ASCA agilityssa se kisaa hyppäreillä, gmblerssissä ja agiradoilla korkeimmassa; elite-luokassa.

Arkielämässä Hups on äärettömän helppo. Se ei vahdi kotiaan, on hyvin hiljainen, haukkuu tuskin koskaan. Se kohtaa kaikki uudet tilanteet ja ihmiset avoimesti. Yhtäkään koiraa ei ole tullut vastaan, jonka kanssa se ei tulisi toimeen. Se puhuu koiraa loistavasti ja yleensä alistuu uusille tuttavuuksille. Sen elämäntehtävä tuntuu olevan saada kaikki koirat pitämään itsestään. Osaa se silti esim. selkään kiipeäville yli-innokkaille uroksille ärähtääkin. Ruokaansa se vahtii muilta koirilta. Nuorempana se yritti myös vahtia myös minua lauman muilta koirilta. Tälle tein lopun hyvin nopeasti. Vaikka se on ohjaajapehmeä, on se muuten jopa melko kovakin koira. Se on hyvin mustavalkoinen; jos joku asia on tehty aina näin, ei sitä voi muuttaa. Se ehdollistuu nopeasti ja vahvasti tiettyihin toimintamalleihin, välillä myös huonoissa asioissa. Se on omalla tavallaan myös työnarkomaani ja tarjoaa työtä jatkuvasti. Mutta kotioloissa myös hyvin huomaamaton.

En malta odottaa millainen tästä tytöstä tulee kasvaessaan!