Midnight

Wildhaven’s Midnight

Synt. / Born 19.4.2019                                                                                                  

Uros/Male, Black tri, Pitkä häntä/Long tail, typistetty/docked

Kasvattaja/Breeder: Barbara Hammond, USA

Lonkat/Hips:

Kyynärät/Elbows:

Selkä/Back:

Silmät/Eyes: OK (07/19)

HSF4: vapaa/clear

MDR1: +/+

DM: vapaa/clear

PRA: vapaa/clear

CEA: vapaa/clear

Korkeus/Height: 51cm

Paino/Weight: 19,5 kg

Omistaja/Owner: Outi Vataja, Pähkähullun

Haltija: Ulla Köykkä, Helsinki

Harrastukset/Hobbies: agility, toko/obedience, paimennus/herding

KOIRANET

Sain tietää Midnightin veljineen etsivän kotia pentujen ollessa 5kk. Laitoin siskolleni, Ullalle, viestin kuvan kera: ”Olisiko tässä sulle koira?”. Rakkautta ensi silmäyksellä. Asioiden järjestelyyn menikin sitten vielä pari kuukautta ennen kuin Ulla hyppäsi lentokoneeseen kohti jenkkilää. Midnight oli siis ensimmäiset 7kk elämästään elänyt maatilalla 45 minuutin matkana päässä lähimmästä kylästä. Pentujengillä oli oma aidattu laidun lehmälaitumen vieressä. Siellä oltiin painittu ja juostu päivät pitkät veljien kanssa. Ihmisiä Midnight rakasti yli kaiken. Niin vain pieni poika matkasi autossa jenkkilän läpi Miamiin ja pakattiin lentokoneeseen. Siitä alkoi Midnightin suuri seikkailu!

Midnight ei ollut koskaan elänyt sisätiloissa, ei nähnyt polkupyöriä, ohi ajavia autoja, lastenvaunuja, kiivennyt portaita jne. Elämä Helsingissä kerrostalossa ja julkisilla liikennevälineillä liikkuminen vaati opettelua. Mutta miten nopeasti se tottuikaan kaikkeen! Kaikki vastaan tulevat ihmiset olivat alusta asti paras juttu maailmassa ja kaikki koirat potentiaalisia leikkikavereita. Suurin haaste taisi olla oman ihmisen kanssa tekeminen. Midnight kun ei koskaan ollut ollut suuremmalti vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa. Alusta asti se katsoi tarkkaan emäntänsä tekemisiä ja matki niitä. Jos perhe istui ruokapöydässä kiipesi sekin pöytään istumaan. Ja tekee tätä muuten vieläkin. Teini-ikäisen sosiaalistamattoman ja kouluttamattoman aussien tuominen kaupunkielämään olisi hyvinkin voinut olla katastrofi, mutta ei Midnightin kanssa. Sen sisäinen tyyneys, lempeys ja hermorakenne ovat ihailtavia!

Midnight on hyvin itsenäinen koira. Se ajattelee itse ja harkitsee tarkoin tekemisiään. Se tarkkailee pitkään niin ihmisiä kuin koiriakin ja imitoi muiden käytöstä. Se rakastaa muiden koirien seuraa ja tässä kilpailussa on omistajan pitänyt tehdä töitä, mutta alkaa olla jo voitolla. Mid on hyvin ohjaajapehmeä koira eikä tarvitse tai kestä suurta painetta ohjaajalta. Joskin muuten arjessa se ei näytä pehmeyttä, ei jää muistelemaan jännittäviä tilanteita tai kokemuksia. Midnight rakastaa jokaista ihmistä ja koiraa. Iän myötä sen itsevarmuus on kasvanut ja osaa jo laittaa rajoja nenille hyppiville nuoremmille koirille. Lapset ovat sen mielestä mainioita otuksia ja meidän perheen nuorimmainen on Midin mielestä parasta maailmassa.

Midnight leikkii itsekseen leluilla paljonkin. Alkuunhan se ei tiennyt mitä lelut ovat saati kuinka niillä leikitään. Kivointa on juosta lelu suussa muita karkuun! Kouluttaessa se palkkautuu herkuilla tai sosiaalisella palkalla. Lempipalkka on namipallo, jonka sisältä löytyy herkku. Midnight taistelee todella rajusti esim. perheensä teinipojan kanssa lelusta, mutta emäntänsä kanssa ei. Tämäkin ilmeisesti liittyy sen ohjaajapehmeyteen. Midnightia on ollut helppo kouluttaa myös muiden koirien esimerkillä. Alkuun sen vapaana pito oli hankalaa, koska sillä oli tooooodella pitkä napanuora. Otettiin Hups mukaan lenkille näyttämään esimerkkiä lähempänä pysymisestä ja nopeasti Mid ymmärsi jutun idean. Komennettaessa Mid on hyvä liioittelemaan. Käsket sen pois vaikka oven edestä ihan nätisti, se syöksyy seuraavaan huoneeseen pois paikalta. Tämä ei kuitenkaan millään tavalla ole pelkoa vaan juurikin tuota sen omaa liioittelua.

Midnight on nopeasti edennyt agilityssa. Se on siinäkin hyvin itsenäinen ja irtoaa helposti. Se tarvitsee omaa tilaa tässäkin asiassa. Vauhti kasvaa koko ajan varmuuden myötä. Mikään ohjus se ei ole, mutta tasaisen varma. Agilityssa Midiä on hidastanut sen kropan jumit, joita oli entisen elämän jäljiltä paljon. Nyt kun kroppa on jäsenkorjauksessa saatu hyvään kuntoon, on myös hyppytekniikka ja vauhti parantuneet huimasti. Paimennuksessa Mid on sinnikäs ja luotettava työmyyrä. Se tekee sen mitä siltä odotetaan ja ottaa käskyt vastaan hienosti. Mid ohjautuu hyvin pienellä paineella. Se käyttää yllättävän paljon silmää ja on todella voimakas koira. Se on aina eläimiä kohtaan ystävällinen mutta saa myös viestinsä perille tarvittaessa. Mid tarvi paimennuksessakin aikaa ollakseen hyvin koulutettavissa, mutta aikaa saatuaan se on näyttänyt olevansa huikea työkoira.

Midnight on koira ihan omaa laatuaan. Se paranee kuin viini vanhetessaan ja jääkin nähtäväksi mikä timantti tuo onkaan muutaman vuoden päässä. Se on koira johon voi luottaa tilanteessa kuin tilanteessa 100%. Sen lempeys ja hyväntahtoisuus välittyy jo sen katseesta ja tästä ominaisuudesta se saakin usein ihasteluja jopa ventovierailta. Midnightin huikean vanha suku tuo sille todella ison arvon jalostuksellisesti. Mutta itse koira on kyllä näyttänyt olevan juuri sellainen mitä sen sukukin antaa olettaa, komea, toimiva, hyvähermoinen australianpaimenkoira!

Kuva: Maiju Livio