Pennut

PENTUINFO:                                                                              

Tiedot pennuista löydät:

PENTULAATIKKO

SUUNNITTEILLA

Australianpaimenkoira on aktiivinen ja innokas työkoira, joka ei sovi jokaiselle. Rotuun tulee tutustua kunnolla ennen aussien hankintaa. Tässä hyvä artikkeli aussiesta: Meillekö australianpaimenkoira?

Aussie näyttää kieltämättä suloiselta, mutta on usein kaikkea muuta kuin ulkonäkönsä veroinen halinalle. Aussie omaa vahvan vahti- ja paimenvietin ja saattaa olla hyvinkin dominoiva ja terävä. Näiden ominaisuuksien hallitseminen vaatii omistajalta johdonmukaisuutta ja koiran aktivointia. Nämä samaiset ominaisuudet tekevät aussiesta myös hyvin monipuolisen ja motivoituneen harrastuskaverin.

Itse kasvatan vahvasti työlinjoihin pohjautuvia aussieita. Pähkähullun pennut myydään aktiivisiin ja harrastaviin koteihin. Niistä ei tarvitse tulla kolmen lajin valioita, mutta touhuta niiden kanssa pitää riittävästi esim. agilityä, tokoa, PK-lajeja tai paimennusta. Pelkästään kotikoiriksi lapsiperheeseen Pähkähullut eivät sovi.

Minulla on jokaiselle tekemälleni yhdistelmälle tarkka visio, mitä kyseisestä yhdistelmästä haen. Mitä ominaisuuksia haluan vahvistaa ja mitä haluan häivyttää. Vaikka arvostan aussieissa paimennusominaisuuksia  aivan valtavasti, en kasvata pelkästään näitä ominaisuuksia silmällä pitäen, vaan monipuolisia työkoiria.

Pähkähullun pentueiden vanhempien tulee ehdottomasti olla tutkitusti terveitä. Toivon myös kasvattieni omistajilta sitoutumista terveystutkimusten teettämiseen koirilleen.

Valitsen kullekin tulevalle pennunomistajalle pentueesta mielestäni sen sopivimman pennun. Apuna tähän käytän pentutestiä. Haluan kuulla hyvin tarkasti millaiseen perheeseen, millaisiin oloihin ja millaisiin harrastuksiin kukin koiraa hakee, jolloin voin tehdä kullekin sopivan valinnan. Tietenkin myös tulevan pennunomistajan mieltymyksillä on väliä ja näistä asioista keskustellaan. Väri ei koskaan saa olla pennunoston ratkaiseva kriteeri. Yhtälailla kuin kunkin pennun tulee löytää itselleen juuri sopiva omistaja on myös meidän ihmisten tultava juttuun keskenään, sillä haluan kuulla kasvattieni kuulumisia ja tavata niitä vielä vuosienkin jälkeen. Yhtälailla tarjoan apuani, neuvoja, hoitopaikkaa yms. aina tarpeen vaatiessa, vielä vuosienkin päästä.

Pähkähullut pennut kasvavat luonani perheen keskellä, ei kenneltiloissa. Ne tottuvat lapsiin, muihin koiriin, kissoihin, mahdollisuuksien mukaan muihinkin eläimiin, autoiluun ym. Pennut ruokitaan laadukkaalla penturuualla sekä raakaruualla. Pennut lähtevät koteihinsa madotettuina, sirutettuina, eläinlääkärin tarkistamina, silmätarkastettuina, rekisteröitynä (SKL ja mahdollisuuksien mukaan ASCA), sosiaalistettuina, mukanaan kasvattajan elinikäinen tuki ja ennen kaikkea rakastettuina.

Outi Vataja

Seinäjoki

outi.koykka@gmail.com

0405144637