Priima

Pähkähullun Räikiäruska

synt./born: 15.4.2014                                                                                            

Narttu/Female, Red merle, pitkä häntä/ long tail

Lonkat/Hips: A/A

Kyynärät/Elbows: 0/0

Polvet/Knees: 0/0

Selkä/Back: SP0, LTV0

Silmät/Eyes: OK (7/16)

Korkeus/Height: 52 cm

Paino/Weight: 20 kg

Omistaja/Owner: Janina Karppinen, Kannus

Jalostusoikeus/Breeding rights: Outi Vataja, Kennel Pähkähullun

Harrastukset: Paimennus, agility, toko, jälki, rallytoko

Koiranet

Janinan, Priiman omistajan kuvaus Priimasta:

Pähkähullun Räikiäruska, eli Priima, on nimensä veroinen. Se on arjessa helppo ja mutkaton kaveri. Sitä on ollut mielestäni keskivertoa helpompi kouluttaa. Siinä on sopivassa suhteessa eri ominaisuuksia. Se tekee aina hommia 100 %:sti täysillä, kun sen kanssa treenaa. Se palkkautuu niin leluilla kuin nameilla. Pallo on parasta, mitä Priima tietää. Priima kestää toistoja. Se on aktiivinen, mutta kykenee rauhoittumaan tarvittaessa. Priima on ystävällinen kaikkia ihmisiä ja toisia eläimiä kohtaan. Meillä kotona lampaita, kissa ja lapsia, eikä elämä näiden seassa tuota vaikeuksia. Työskennellessä Priima ei tavallisesti ääntele, mutta odottaessaan vuoroa ilman käskyn alla oloa, se saattaa vinkua. Priima on ääni- ja alustavarma.

Rakenteeltaan Priima on korkea (52 cm) ja melko sporttinen (21 kg). Se onkin erittäin nopea ja notkea. Se on ollut elämänsä perusterve ja myös luustokuvattu terveeksi.

Priiman kanssa harrastetaan pääasiassa tokoa, rallytokoa, noseworkingia, PK-jälkeä ja paimennusta. Myös agility on Priimalle mieluinen harrastus, mutta tällä hetkellä ei kuulu aktiivisesti treenattaviin lajeihin ajanpuutteen takia. Priima on erityisen hyvä nenänkäytössä. Sille ominaisimpia lajeja ovatkin juuri noseworking ja jäljestys.

Priima nauttii paimentamisesta ja se syttyi lampaille melko nopeasti. Ohjaajalle paimennusharrastus oli täysin uutta, mutta vienyt sittemmin kokonaan mukanaan. Itselläni kesti hetken, että pääsin paimennuksen saloihin mukaan, jonka vuoksi alkuun omat taidot paimentamisessa olivat riittämättömät. Sittemmin olemme edistyneet hyvin. Paimennettavia eläimiä Priima kohtelee todella hyvin. Siltä ei lopu pokka kesken ja se kykenee työskentelemään haastavampienkin eläinten kanssa. Koirasta löytyy potentiaalia.