Suunnitteilla

TOUKOKUU 2022 / MAY 2022

MI SOMBRA’S KNOWS BY INSTINCT x WILDHAVEN’S MIDNIGHT

Hups ja Midnight; parhaat ystävykset ja työkaverit.

Tämä on ensimmäinen yhdistelmäni ikinä, missä en halua häivyttää mitään ominaisuuksia pois vaan lisätä sitä kaikkea mitä nämä koirat ovat. Molemmat ovat kilttejä, kuuliaisia, sosiaalisia ja ohjaajapehmeitä. Ne tekevät työnsä aina juuri niin kuin pyydetään ja jaksavat juuri niin kauan kuin vaaditaan. Sinnikkyyttä tai itsenäisyyttä ei näiltä puutu. Vaikka taas toisaalta ovat omistajiensa varjoja.

Midnight on arjessa Hupsia pehmeämpi. Se muistaa huonot kokemukset, kun taas Hups ei koskaan menneitä muistele. Molemmat ovat tekemisessään ohjaajapehmeitä, mutta paimenessa jopa hieman kovia. Molempien ehdoton päälaji on paimennus. Paimennuksessa niiden koulutettavuus on erinomainen ja ne haluavat aina kaikin tavoin tehdä parhaansa. Kumpaisellakin on hieno eläinten- ja laumanlukutaito ja tasapaino on sisäänrakennettuna. Eläimiä kohtaan ne osaavat olla tarvittaessa riittävän kovia. Molemmilla on myös kyky luopua työstä tarvittaessa.

Paimennuksen lisäksi pariskunta harrastaa agilityä ja rallytokoa. Hups kisaa agissa 3-luokassa ja rallyssa puuttuu yksi tulos alokasluokasta. Midnight ei ole vielä aloittanut kisauraansa, mutta alkaisi kyllä olla kisavalmis kunhan paimenhommiltaan ehtisi muutakin treenailemaan.

Enemmän vanhemmista voit lukea niiden omilta sivuilta. Mutta jos etsit sitä parasta, luotettavaa ystävää ja väsymätöntä työkaveria, niin tämä yhdistelmä sopii sinulle. Jos taas etsit agilitykenttien kuumakallea ja sitä kisojen nopeinta tykkiä, niin sitä tuskin tästä yhdistelmästä saat. Hyvät hermot, rauhoittumisen ja keskittymisen taito, äärimmäinen miellyttämisenhalu ja tietynlainen pedanttius kuvaa tätä pariskuntaa.

TOUKOKUU 2022 / MAY 2022

PÄHKÄHULLUN KOSKA MIKSI EI x GHOSTEYE’S ICE SPLASH

    x

Pähkis ja Rane ovat parhaat ystävykset. Keväisenä päivänä koirat olivat omistajineen lähdössä lenkille. Pähkiksellä oli juoksut, mutta tärppipäivien ei vielä pitänyt olla käsillä. Ranen osoittaessa kiinnostusta Pähkis istui alas ja tiuskaisi herralle napakasti. No siinäpä sitten omistajat päättivät, että lenkille on turvallista lähteä. Siinä sitten jutusteltiin pellon laidassa, kun yhtäkkiä heräsivät siihen, että koirapariskunta ei ole näköpiirissä. Siellähän he sitten olivat iloisesti nalkissa omistajiltaan piilossa. Tämä yhdistelmä on siis täysin koirapariskunnan oma suunnitelma! Pennut syntyvät kuitenkin meillä Pähkähullulassa.

Pähkis on oma kasvattini K-pentueesta. Se asustaa Kempeleessä lapsiperheessä. Pähkis harrastaa perheen lasten kanssa agilitya ja rallytokoa. Rallyssa on avattu jo kisaura parin hyväksytyn tuloksen verran. Molemmissa lajeissa Pähkis keskittyy täysin työhönsä ja nauttii harrastuksista. Ohjaajan vaihtuminen perheen lasten ja aikuisten välillä ei koiraa haittaa. Pähkis on vauhdikas tyyppi, joka palkkautuu erinomaisesti lelulla. Niin veto- kuin noutoleikit ovat Pähkiksen mielestä parasta!

Pähkis on myös arjessa hyvin leikkisä. Se rakastaa palloja, frisbeetä ja vetoleikkejä. Pähkis on hyvin aktiivinen ja jaksaa liikkua niin paljon kuin suinkin liikuntaa sille tarjotaan. Se oppii nopeasti ja nauttii uusien temppujen oppimisesta.

Pähkis ei välitä vieraista ihmisistä tuon taivaallista. Suhteen rakentuminen uusiin ihmisiin vaatii aikansa. Tuttuja ihmisiä se sen sijaan tervehtii ilolla ja on hyvin paljon omien ihmistensä perään. Myös vieraiden koirien kanssa Pähkis on hitaammin lämpiävää laatua. Hetken pitää tutustua ja tarkkailla uusia tuttavuuksia etäältä. Heti ei lähde leikkiin mukaan, mutta saatuaan miettiä aikansa leikit sujuu koiran kuin koiran kanssa.

Pähkis vartio omaa laumaansa sekä reviiriään. Vahtivietti on kuitenkin täysin hallittavissa.

Rane on luonteeltaan täydellinen timantti. Se on äärimmäisen avoin niin ihmisille kuin kaikille eläimillekin. Rane rakastaa yli kaiken lapsia ja koiranpentuja ja on äärimmäisen kärsivällinen niiden kanssa.

Rane on pedantti työskentelijä, joka haluaa aina tehdä asiat hyvin ja oikein. Se haluaa aina olla kaikessa mukana ja on paikassa kuin paikassa kuin kotonaan. Rane ei turhia hötkyile tai stressaa. Ranella on hyvin hillitty vahtivietti. Ilmoittaa kyllä esim. metsässä yhtäkkiä vastaantulevasta ihmisestä, mutta vahtiminen jää ilmoituksen tasolle.

Ranen kanssa harrastetaan agilityä ja tokoa. Agissa se kisaa 3-luokassa ja tokossa Rane on saavuttanut tottelevaisuusvalion arvon. Treenatessaan Rane ei pedanttisuutensa takia kestä turhia toistoja ja siksi sen treenit pitää aina suunnitella huolella etukäteen. Tämän koiran kohdalla sanonta ”less is more” pitää paremmin kuin hyvin paikkansa. Ranen kanssa on kokeiltu myös paimennusta, noseworkiä ja PK-lajeja ja näihinkin koiran luonne ja tapa työskennellä olisi passeli, vaan ohjaajan aika ei ole riittänyt kaikkeen.

Rane on koko elämänsä ajan ollut täysin terve.

Yhdistelmän vanhempien luonteet tasapainottavat toisiaan mainiosti. Ranen rauhallisuus ja lempeys yhdistettynä Pähkiksen vähän kipakkaampaan luonteeseen ei varmasti ole huono kombo. Molemmat ovat täysin terveitä kaikin puolin. Ei siis huono valinta tältä oma-aloitteiselta pariskunnalta!

Jos siis etsit harrastuskaveria moneen menoon, älä epäröi ottaa yhteyttä!

SYKSY 2022 / FALL 2022

PÄHKÄHULLUN SITÄ SAA MITÄ TILAA x MI SOMBRA’S KEEP OFF

           x

Alma on pieni ja pippurinen tyttö. Se on kotioloissa äärimmäisen helppo, hiljainen, jopa vähän huomaamaton. Mutta odotas, kun päästään agilityhallille, niin Alma kerta kaikkiaan räjähtää! Se on äärimmäisen nopea ja kiihkeä agilitykoira, jolla on todella hieno kyky oppia. Agilityssa Alma menee jo vähän niillä rajoilla, että onko se enää ohjattavissa. Siksi haluankin urosvalinnalla vähän tasapainottaa tätä kiihkeyttä. Paimenessa Alma on rauhallinen ja järkevä. Tämä kertookin siitä, kuinka hyvä mielentilan hallinta tällä koiralla on.

Vieraiden koirien ja ihmisten kanssa Alma on hieman varautunut. Kuitenkin tutustuttuaan Alma pistää leikiksi lähes koiran kuin koiran kanssa. Riitapukari se ei missään nimessä ole. Tuttuja ihmisiä Alma rakastaa vuolaasti ja kainalo on paras paikka olla. Vieraat se kohtaa hillityn pidättyväisesti. Alma ei pelkää vieraita, mutta eivät ne sitä paljon kiinnostakaan. Paitsi leikkikaverin siitä saa jokainen.

Cody, Hupsin täysveli, on hyvin ystävällinen, tasapainoinen koira. Sillä on iso taistelutahto, mutta siitä huolimatta se ei koskaan kuumu. Cody ei anna ns. tunteiden viedä, vaan se pysyy aina rauhallisen varmana. Se on hyvin tehtäväorientoitunut ja haluaa aina todella ymmärtää mitä siltä halutaan. Se haluaa aina ensin onnistua tehtävässään ohjaajaa miellyttääkseen ja vasta sen jälkeen kasvattaa vauhtiaan. Mitä tahansa siltä halutaan tai pyydetään, se tekee sen mielellään ja mitä tahansa lajia se onkin kokeillut, se on aina ollut hyvä siinä. Cody on siis hyvin monipuolinen koira. Se harrastaa tokoa, canicrossia, agilitya, paimennusta ja frisbeetä. Kaikissa lajeissa se on aina varjona omistajansa kanssa.

Cody on ohjaajapehmeä. Se ei pidä negatiivisesta energiasta ja tulkitsee ohjaajaa tarkkaan. Sille ei tarvitse koskaan olla kova. Cody on todella hyvä lasten kanssa. Kotona ollessaan se on muutenkin hyvin rauhallinen, ei hauku, vaan lepää omalla pedillään vain odottaen koska sitä taas tarvitaan työhön. Cody ei oikeastaan koskaan hauku, ei agilityssa eikä kotona. Cody on hyvin sosiaalinen. Sillä ei ole koskaan minkäänlaisia ongelmia muiden koirien kanssa. Ei silloinkaan, jos toinen yrittää sitä haastaa. Se jättää riitapukarin vain huomiotta. Cody kulkee omistajansa mukana missä vain ilman mitään ongelmia.

Toivon Codyn tasapainoisen luonteen hieman rauhoittavan Alman nollasta sataan sekunnissa kuumuvaa luonnetta. Alma on myös kehittynyt todella hitaasti ja kasvattanut itsevarmuuttaan vuosien mittaan. Cody taas on aina ollut helppo ja kylmäpäinen koira. Haluan kuitenkin säilyttää hienot agilityominaisuudet ja uskomattoman vauhdin. Cody syttyy vauhtiin agilityssa ja loistava taistelutahto tuo räjähtävyyttä. Cody on melko iso uros. Alma taas on hyvin pieni. Kuitenkin Codyn sisko Hups on pieni narttu. En odota pentueesta mitään jättiläisiä, mutta vähän enemmän kokoa kuin tulevassa äidissä olisi toiveissani. Näistä pennuista saa ihan varmasti todella innokkaan kaverin lajiin kuin lajiin, mutta aivan ehdottomasti ainakin agilitykentille!

KESÄ 2022 / SUMMER 2022

TITANGUS DAIZLY x (uros julkaistaan pian/male will be announced soon)

Vastaan mielelläni tiedusteluihin tulevista pentueista. Sivuille päivitän lisäinfoa, kunhan suunnitelmat etenevät.

Outi Vataja

Seinäjoki

outi.koykka@gmail.com

0405144637